ÇEYİZLERDEKİ SAAT KULESİ
İZMİR SAAT KULESİ
Çocukluğuma dair hatırladığım ilk yolculuktur Konak Meydanı. Çok küçük olmalıyım ki, anılarım kırıntılar halinde. Semt otobüsümüzün varyanttan nazlı nazlı kıvrılarak inmesinin coşkusu hala yüreğimin derinliklerinde, yüzümdeki tebessümde.
Arefe günlerinde bayram alışverişine gidilirdi. Konak Meydanı’nda önce Saat Kulesi’nin önünde kuşlara yem atılır, sonra Kemeraltı’na girilirdi. O yüzdendir ki Saat Kulesini her gördüğümde, çocukluk sevinçlerimi tekrar yaşarım. Çocukluğumun ilk anıları, şehir dışından gelen misafirlerimizin ilk durağı, sevgililerin buluşma noktası hep İzmir Saat Kulesi olmuştur.
1901 yılında 2.Abdülhamit’in tahta çıkışının 25.yılı için, padişahın emri ile İzmir Valisi ve eski Sadrazamlardan Kıbrıslı Kamil Paşa ve heyeti bu görkemli yapıyı inşa ederken neler düşünmüştü acaba ,122 yıl sonrasında ruhlara ilham, nakışlara konu olacakları akıllarına gelmiş midir?
İzmir’de kız çeyizi çok meşhurdur. Köklerimden bana geçen bu kodlarla kolalı, sabun kokulu zarif örtüleri hep çok sevdim. Kanaviçeler, nakışlar, danteller, her dönemde zerafeti simgeledi benim için. Şimdilerde unutulmaya yüz tutan Geleneksel Türk El Sanatlarını modernize etmek misyonum oldu. Çocukluğumda annelerimiz ev temizliğini bitirdiklerinde el işlerine sarılırlardı hemen. El işleri terapileri olurdu, ürünler ortaya çıkardı. Örnekler alınıp verilirdi. Bu geleneklerimizi ve adetlerimizi yaşatmak için keten kumaşlarım, ipliklerim, işlemelerim dilim, sözlerim, kelimelerim oldu.
Türk mimarisinde önemli bir yeri olan Saat Kuleleri halkın zamanı öğrenmesi için meydanlara, ya da şehrin yüksek yerlerine inşa edilirmiş. Beyaz linen kumaşın üstüne işlediğimiz Saat Kulesi’ne, el örgüsü danteller ekledik ve böylece canım Saat Kulemizi gönlüme ruhuma bir kez daha nakşettim.
Mimar Raymond Charles Pere Eylül 1901 yılında İzmir’in sembolü olan Çeşmeli Saat Kulesi’ni, yıllar sonrasına büyük bir emekle hazırlamış. Sadece dantel miydi ilmek ilmek örülen? Mermerlerde işlenmişti o vakitler kız çeyizi gibi , her köşesi ayrı detay, ayrı özen.
Kurtuluş Mücadelesi’nin zaferle bittiğinin sembolize edildiği İzmir Hükümet Konağı’nın ,Cuma namazlarının kılındığı Tarihi Yalı Cami’nin de komşusudur Saat Kulesi. Denize nazır süsler Konak meydanını. Gerçek bir sanat abidesidir. Sekizgen şeklinde inşa edilmiş Saat Kulesi’nin yüksekliği 25 m. dir.
Yirminci yüzyılın başında İzmir şehrinin en önemli meydanına saat kuleli çeşmeli bir abide olarak dikilmiştir. Temelinde Batı tesiri vardır. Tarih boyunca bir ticaret merkezi olan ve Batı Kültürünün belirgin bir şekilde yaşandığı Alsancak Bölgesi’ndeki kilise kulelerine karşı ,Türk nüfusunun yoğun yaşandığı Kadifekale eteklerine, acı-tatlı birçok tarihi vakanın şahidi olmuş Konak Meydanı’na, minare biçimindeki bu güzel eserin yerleştirilmesi dikkat çekicidir.
İçimde bir yerlerde bayram sevinçleri yaşayan o küçük kız çocuğu ve şimdiki öğrenmeye ve üretmeye meraklı ruhum İzmir Saat Kulesi’nin önünde yan yanalar. Körfezin iyot kokusunun büyüsünde, kırmızı belediye otobüslerinin hatırasında, bayramlık giysilerini ve akide şekerlerini yad ediyorlar.